BLOG DE REFLEXIONS SOBRE L´EDUCACIÓ MUSICAL A PRIMÀRIA

En aquest blog intentaré recollir diverses idees i reflexions sobre la música en l´educació primària.
____________________________

Idees extretes del llibre "EDUCACIÓ MUSICAL"( Mª E.Arús Leita, A.Mª Canela Graells, Mª T Foix Jovaní, E.Plana Alió. Editorial Estel. Barcelona. 2002)

IDEES GENERALS:

"Els grans filòsofs i pedagogs han prioritzat l´educació de l´oïda a l´escriptura musical".

"En l´educació musical a primària s´han d´inculcar motivacions més que esperar resultats immediats".

"La música actua a nivell inconscient, millora l´estat psicològic, l´equilibri de les emocions".

"La música és quelcom més que una matèria, és un instrument privilegiat per a desenvolupar l´educació integral (el desenvolupamnet sensorial, afectiu i mental –motriu, afectiu i cognitiu-)".

"La música, matèria interdisciplinar, ajuda en el rendiment en els estudis generals".

"En el fet d´escoltar intervé un factor de màxima importància: la voluntat. La falta de motivació pot afectar el procès d´escolta en qualsevol etapa del desenvolupament. Per comprendre la motivació del nen per escoltar, cal conèixer els seus propòsits, és a dir, què vol escoltar".

"La profunda aspiració del nen és entrar en un món ple de fantasia. L´alumne ha de sentir-se transportat des del començament de la seva iniciació musical fins a aquest món".

"Motiven als alumens les cançons amb jocs implícits, les ambientacions de contes i històries amb música (mitjançant instruments de percussió...etc) i les improvisacions instrumentals en la dramatització de cançons".

"L´ànima que vibra, el cervell que imagina i la veu, els dits o les mans que executen".

"La lliçó de música ha de ser una vivència que constitueixi una experiència dinàmica, atractiva i fins i tot, desafiant".

"El plaer musical procedeix d´una part de la pre-audició i d´una altra de lo imprevist. Es tracta al mateix temps de la previsió de lo esperat, de lo imprevist i de l´original".

"Sentint combinacions sonores que li són conegudes i altres que arriben a sorprendre´l, desenvolupant així l´atenció i l´interès".

"La finalitat de l´educació musical consisteix a col.locar els alumnes al finalitzar els seus estudis en la situació de dir JO SENTO enlloc d´únicament JO SÉ, i especialment despertar en ells el desig d´expressar-se després d´haver desenvolupat les seves facultats emotives i la seva imaginació creadora".
_____________________________

SOBRE LES CANÇONS:

" Les cançons són una activitat sintètica, engloben la sensibilitat i el ritme, suggerint l´acord i fent pressentir les funcions tonals".

" La cançó i el cant contenen el ritme, la melodia i l´harmonia i són un mitjà excel.lent per desenvolupar les facultats d´escoltar i d´expressar-se verbalment".

"Les cançons, en els primers anys, han de ser de poques notes, no s´han de deixar de cantar fins que els alumnes es cansin, s´ha d´alternar cantar-les en grup i en veu solista ja que és imprescindible per afavorir l´escolta".

"La cançó desperta el seu interès i més tard el seu amor per la música".

"En els primers anys el desenvolupament del sentit musical està rigurosament subordinat a la re-audició de melodies".

"Sobretot en els primers cursos els conceptes necessiten d´una repetició per assentar-se i afavorir així que els nens guanyin en seguretat".

"Abans d´emprendre l´estudi del llenguatge musical és molt útil familiaritzar el nen amb la música, desenvolupant el seu sentit auditiu i rítmic. Les cançons són una síntesi d´aquests elements. A través de la cançó el nen aprèn un altre mitjà d´expressió".

_____________________________

SOBRE EL MOVIMENT I LA MÚSICA:

"L´educació musical i psicomotriu en els primers anys ofereix al nen gaudir de situacions lúdiques, d´activitats d´expressió espontània, d´un treball orientat sobre la imatge corporal que li permetrà guanyar en seguretat, corregint problemes com la inhibició, la inseguretat, la dificultat de comunicació..."

"Aquesta necessitat en els nens de respondre amb un moviment als estímuls que els transmet la música podem aprofitar-la i canalitzar-la utilitzant el moviment com a mitjà d´expressió musical".
_____________________________

SOBRE LA PRÀCTICA INSTRUMENTAL:

"El veritable sentiment de fer música arribarà a l´alumne mitjançant l´instrument. Quantes vegades ens han preguntat: Quan tocarem els instruments i farem música? Utilitzar-los significarà viure els fenòmens musicals, sentir-los sensorial i afectivament com a vehicles d´expressió per manifestar idees i diferents estats d´ànim".
____________________________

Frases extretes de l´article LA FORMACIÓN DEL MAESTRO ESPECIALISTA EN MÚSICA de Víctor Pliego de Andrés:

" En los países del centro y norte de Europa la música es parte sustancial de la cultura. Está integrada como una materia más del currículo escolar y los profesores la utilizan habitualmente como un recurso didáctico para la enseñanza de cualquier materia: idiomas, matemáticas, educación física, etc."

" La universalización de la educación musical en Hungría hace unas décadas dio pie a un experimento que demostró que los alumnos mejoran su puntuación media en todas las materias cuando dedican más tiempo a la música. Se comprobó que la música desarrolla la atención, la concentración, la memoria, la tolerancia, el autocontrol, la sensibilidad; que favorece el aprendizaje de la lengua, de las matemáticas, de la historia, de los valores estéticos y sociales; que contribuye al desarrollo intelectual, afectivo, interpersonal, psicomotor, físico, neurológico..."

" En una revisión exhaustiva de cientos de estudios empíricos realizados entre 1972 y 1992, tres educadores relacionados con el proyecto «Futuro de la Música» descubrieron que la educación musical mejora el aprendizaje de lectura, lengua (incluidas lenguas extranjeras), matemáticas y rendimiento académico en general. Los investigadores también descubrieron que la música aumenta la creatividad, mejora la estima propia del alumno, desarrolla habilidades sociales y mejora el desarrollo de habilidades motoras perceptivas, así como el desarrollo psicomotriz"

" La música en primaria debería ser ante todo canto y movimiento, aspectos que en los conservatorios no se cultivan"

"Al profesor de música se le exigen habilidades muy diversas, más propias de un “juglar” o de un “hombre orquesta”. Esta combinación es muy difícil de alcanzar en la universidad española, donde los intereses personales del profesorado se anteponen descaradamente a los objetivos formativos que justifican su existencia"

________________________

EL JUGLAR DEL COLEGIO ( article de Concha Martínez Carbajo: Los desafíos del un docente de Música en Primària. Música y Educación. Nº 55. Octubre 2003).

" El docente de música es un profesional polivalente. Para ilustrar esta afirmación podemos establecer un símil entre las habilidades que debía hacer gala un juglar en la Edad Media y los conocimientos especializados, que se esperan actualmente de un docente de música.
Los requisitos que debían reunir los artistas ambulantes eran múltiples: Un juglar debía saber inventar, hacer versos, defenderse como espadachín; saber tocar bien el tambor, el címbalo y la zanfonía; saber arrojar manzanas al aire y atraparlas con la punta de un cuchillo; imitar los cantos de los pájaros, hacer trucos con cartas y saltar a través de los aros; tocar la cítara y la mandolina, manejar el clavicordio y la guitarra, pulsar el laúd de siete cuerdas, acompañar bien con el violín, hablar y cantar agradablemente(...) debía ser narrador, cantante, instrumentista, acróbata, malabarista y todo lo que pudiera realizar con convicción (Raynor, 1986:58)
Un maestro o maestra de Música debe, como mínimo, tener buen oído, buena voz y buen sentido rítmico; saber tocar un instrumento melódico, la flauta dulce, aunque es del todo aconsejable saber tocar también un instrumento armónico, preferentemente la guitarra; conocer la técnica de los instrumentos escolares de láminas y de pequeña percusión; dominar el lenguaje musical y tener conocimientos, al menos, de armonía básica, para poder hacer arreglos de melodías o canciones y así montar instrumentaciones y arreglos para conjuntos instrumentales; saber improvisar melodías con la voz o los instrumentos; poseer un repertorio amplio de canciones, de distintos tipo y procedencia, y una buena disposición para el canto; ser capaz de danzar y diseñar coreografías; tener conocimientos de los estilos musicales del pasado y del presente; también se espera de un maestro o maestra de Música que " separ alegrar" las fiestas del colegio con cantos y actuaciones varias, así como dinamizar en su centro de trabajo cualquier actividad en pro de la educación musical como, por ejemplo, organizar un coro escolar, grupo de instrumentación o grupo de danza.
Esa comparación la podemos concluir, no sin ironía, afirmando que entre lo que se reclamaba de un buen juglar y lo que se espera de un buen profesional de la educación musical hay una gran descompensación a favor de aquéllos: los juglares no tenían que poseer conocimientos de didáctica de la música.
Este carácter polivalente del docente de música de Educación Primaria se acentúa, además, por el hecho de que, en virtud de su formación, es "generalista" y "especialista" al mismo tiempo".
_________________________

LA CANÇÓ ( "Música, plàstica i psicomotricitat. Cicle Inicial. Recursos per al mestre". T. Giménez, E. Casademont, M. Antón. Col.lecció La Clau de "Rosa Sensat" Editorial Onda)
" Considerem la cançó com un dels vehicles més importants de l´educació musical, per la participació directa i activa que demana del nen, pel gran contingut afectiu que duu en ella, perquè en la cançó s´integren de manera pràctica tots els apartats que hem apuntat en la programació.
A través d´ella pot fer-se una didàctica musical molt àmplia, perquè inclou elements musicals tan bàsics com: ritme, melodia, harmonia (quan es canta a cànon, a diverses veus, amb instruments...), fraseig, dinàmica (sentit del fort i el fluix), respiració adequada, educació de l´oïda i de la veu (bona escolta, bona emissió)... a més dels eminentment formatius i educatius:
memòria, comparació, associació, anàlisi, atenció, presència, solidaritat, respecte, exigència, domini de si mateix, alegria pel treball ben fet, comunicació entre els nens, comunicació entre nens i mestre...i del lligam-interrelació que podem fer amb d´altres aspectes de l´eduació a través d´ella (Llengua, Experiències, Matemàtiques, Plàstica, Psicomotricitat...) "

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada